ARTIKLER

Her samler vi våre egne skriverier.
Det kan være reisebrev, faktaartikler, eller fortellinger fra vårt dyrehold

Faktaartikler Marius Sund Faktaartikler Marius Sund

Din nye kongepyton

Så hyggelig at du har valgt deg en kongepyton å dele livet ditt med! Denne arten er en utrolig vakker slange, som det er lett å bli glad i. Som dyreeiere, er det vår plikt å passe på at våre dyr har det bra, føler seg trygge og får det de trenger for å leve et bedagelig og godt liv. Så, hva trenger en kongepyton?

Så hyggelig at du har valgt deg en kongepyton å dele livet ditt med! Denne arten er en utrolig vakker slange, som det er lett å bli glad i. Som dyreeiere, er det vår plikt å passe på at våre dyr har det bra, føler seg trygge og får det de trenger for å leve et bedagelig og godt liv. Så, hva trenger en kongepyton?

 

Før dyret kommer hjem...

Det er viktig at du har gjort masse research før du tar med dyret ditt hjem. Det er viktig å notere seg det at mesteparten av sykdommer som reptiler kan få kommer av feilhold og stress. Derfor må du være sikker på at miljøet du har skapt for din kongepyton er trygt for slangen. Det betyr blant annet stabile temperaturer og riktig luftfuktighet, samt nok planter og gjemmesteder som vil hjelpe slangen din å føle seg trygg. Området slangen skal være i bør være satt opp i god tid før dyret kommer hjem, slik at du vet at temperaturer og luftfuktighet er riktig før dyret flytter inn.

 

Hvordan bør terrariet være?

Et stort, belyst og åpent terrarium kan være flott å se på - men dette er hovedsakelig til glede for oss som eiere og ikke for slangen. Her er det viktig å forstå slangens naturlige atferd, og dermed tilpasse terrariet deretter. Kongepyton er ikke glad i åpne terrarier med masse sterkt lys - dette vil stresse dem, og du vil få problemer med å få den til å spise og trives. Kongepytonen er en slange som tilbringer mye av tiden i huler og under bakken, med unntak av regntiden når de blir tvunget frem. Kongepytonen er ingen klatrer, så det å ha høyt terrarium med masse klatrealternativer er ikke å anbefale. De er tunge, klønete slanger og kan lett falle fra høyder og slå seg kraftig. 

Dersom du bruker et terrarium, så anbefaler vi sterkt å enten ha en mørk korkbakgrunn, eller male baksiden og begge sidene mørke. Dette vil gi terrariet en mer "hule-følelse". Terrariet bør ha et substrat som hjelper deg med å få riktig luftfuktighet, vi anbefaler mulch, Plantation Soil (fra exo-terra) eller Reptichip (Ikke ReptiBark!). Sørg for å ha huler den kan føle seg trygg i, eventuelt plante litt vegetasjon som lager en "cozy feel" til terrariet. Vannskålen bør være litt stor, og tung slik at slangen ikke kan tippe vannskålen over. Slanger drikker ofte, så sørg for at vannet skiftes hver dag.

Terrariet til en voksen slange kan godt ha stort bunnareal, men bør ikke ha mer høyde enn 40-50 cm. Lengden på terrariet bør være ca 100 cm. Kongepytonen er ikke nødvendigvis en veldig aktiv slange, så terrariet trenger ikke å være av enorme proporsjoner. 

Yngre individer bør huses i mindre terrarier, f.eks 60x45x30, frem til de er ihvertfall rundt 600 gram.

Noen velger å ha slangene sine i bokser, og det er også noe vi sterkt anbefaler til unge individer. Plastikkbokser er rett og slett lettere å skape riktig temperatur og fuktighet i, og de finnes i størrelser som er perfekte for unge slanger. Plastikkboksene for en ung slange (under 12 måneder) kan godt være 45x45 cm store, og du kan drille luftehull i dem. Pass på at hullene ikke er så store at slangen får hodet sitt igjennom det, og at hullene ikke har skarpe kanter. Ellers dekorerer du med substrat og huler og en vannskål i boksen, og setter en varmematte ca 1/3 under boksen. Pass på å plasser boksen et sted som ikke er veldig åpent, belyst og trafikkert, eller et sted med trekk. 

Akvarium er ikke akseptabelt for slanger!

 

Temperatur og luftfuktighet

Du kan velge om du ønsker å holde hele boplassen til kongepytonen din en fast temperatur, eller om du heller ønsker en temperaturgradient. Profesjonelle oppdrettere gjør både og med stor suksess.

Dersom du ønsker en fast temperatur, så bør temperaturen være et sted mellom 28,8 - 30 C i hele terrariet.

Dersom du ønsker en gradient, så bør den kalde siden av terrariet være på 26,5 C (aldri under 26 C!) og gå oppover til 32 C i den varme delen. 

Varmeelementer som bør brukes for slanger er enten varmepaneler, varmekabler eller varmematter - aldri skal det henge varmelamper INNE i terrariet til en slange, da de kan klatre rundt og brenne seg kraftig. Varmelamper kan heller ikke legges oppå glass, for det vil sprekke glasset. Varmepaneler kan forøvrig trygt plasseres inne i terrariet, og varmematter skal være på utsiden av terrariet, aldri inni. Husk å alltid ha en termostat til dine varmeelementer for å unngå brannskader.

Når det gjelder luftfuktighet, så skal luftfuktigheten ideelt være mellom 55-65%. For tørr luft vil gi slangen problemer med luftveiene, samt de vil få store problemer med å skifte ham skikkelig. Et hamskift skal alltid komme av helt, så dersom det flasser av i en tusen biter eller sitter fast igjen på slangen så har du et luftfuktighetsproblem. Lav luftfuktighet over lang tid vil gi slangen en flassete snute, og rynker på øynene.

Luftfuktighet er forøvrig ikke det samme som dyvått terrarium, og det er viktig at slangen ikke sitter i konstant fuktig substrat da dette kan hurtig bli grobunn for bukråte og andre problemer. Foggere bør ikke brukes til kongepyton, da det gjør alt i terrariet altfor vått, og det er sagt at de også kan skape luftveisproblemer.

 

Håndtering

Det er fullt forståelig at det kribler i fingrene etter å håndtere den nye slangen din. Men dette må skje på dyrenes premisser, ellers blir ikke dyrevelferden respektert. Spesielt for en ung slange, så er du 40 ganger større enn den selv, og du er et potensielt rovdyr slik de ser deg. De første 7 dagene bør slangen få fullstendig ro i sitt nye hjem, for å føle seg trygg og finne ut av hvor det er den nå befinner seg. Etter 7 dager kan du forsiktig ta slangen ut, og ha den ute noen få minutter. La slangen gå fritt rundt som den selv ønsker i hendene dine. Desto roligere du er, desto roligere vil også slangen være, og den vil lære seg raskt at du ikke vil skade den og dermed bli mer "tam". 

For mye håndtering vil stresse slangen og gjøre den svært usikker, ofte resulterer det i dårlig apetitt og kan i verste fall resultere i sykdom. "For mye håndtering" er etter vår mening å håndtere de hver eneste dag. Prøv å hold håndtering på et nivå på rundt 1-2 ganger i uken, maks.

Slanger bør ikke håndteres opptil 48 timer etter de har spist, eller når de er i hamskift.

 

Fõring

Fôring er et stort tema innen slangehold. Kort fortalt så bør unge slanger under ca 800 gram mates hver 5-7 dag, og kongepyton på over 800 gram bør mates ca hver 7-10 dag. Man måler størrelsen på maten utifra det tykkeste området på slangens kropp, så selv om selve hodet til en kongepyton virker veldig lite så kan de svelge relativt store måltider fordet. 

De bør aldri mates med pinkies, da pinkies er altfor lite til selv en nyklekt kongepyton.

Kongepyton er kjent for å være en matvrang slange av natur, og at de av og til kan gå flere måneder uten å spise uten at det er noe galt i det. Dette er ikke nødvendigvis 100% sannheten, da matvegring kan komme av en rekke forskjellige ting. Matvegring kan komme av blant annet:

  • Hamskift - en slange i hamskift vil av og til ikke ha mat, og dette er helt naturlig.

  • Terrarieoppsettet er feil - slangen stresser av feil temperaturer, for tørt eller vått klima, for lite steder å gjemme seg, for sterkt lys.

  • For mye håndtering - Det er ikke alle slanger som setter pris på håndtering.

  • Feil type mat tilbys - noen slanger foretrekker mus, andre rotter, noen foretrekker hvite mus/rotter, andre kan foretrekke mørke mus/rotter...

  • Ikke varm nok - Det er viktig at maten er varmet opp skikkelig.

  • Maten gies på feil måte - Noen slanger foretrekker voldsomme bevegelser på maten, andre foretrekker rolige.

  • Kjønnsmodne dyr - Av og til er det rett og slett bare viktigere ting som foregår enn det å spise mat.. 

  • Gravide hunner - Har de masse egg i magen, så er det mindre plass til mat.

  • Sykdommer eller parasitter - Kan være greit å ta en tur til veterinæren dersom slangen går ned i vekt fort, og nekter å spise, eller har andre tegn på sykdom. 

  • Mater på "feil tid av døgnet" - Noen slanger er så glupske at de ikke bryr seg om det er dag eller natt, men noen slanger foretrekker å kun spise når lysene er av.

Forsøk alltid å gå over disse tingene før du kategoriserer slangen din som en notorisk matvegrer. Det har tidligere vært vanlig å tro at kongepytonen nekter å spise deler av året på grunn av en "naturlig faste", men dette er ikke sant. Kongepyton kommer fra midten av Afrika, omtrent rett over ekvator, og her er temperaturen relativt jevn året rundt. Ergo, ingen typisk vinterperiode som vil trigge slangene til å gå i fasteperioder.

Det er helt naturlig at en slange vil nekte mat de første dagene den er i et nytt hjem, da det tar litt tid for dem å justere seg til nye omgivelser. Derfor trenger du ikke å tilby mat til slangen før det har gått ca 7 dager. Pass på å ikke håndter slangen rett før maten gies.

Maten skal alltid gies i terrariet, og ikke i en separat boks utenfor terrariet. Dette er en gammel praksis og myte, og det finnes overhode ingen gode grunner for å mate i en boks.

Maten man gir skal alltid være død - levendefôring er ikke naturlig, og forbudt av norsk lov.

Tvangsfôring er en absolutt siste utvei! Det er ikke OK å starte å tvangsmate unge slanger bare fordi den ikke har spist på 2-3 uker. Mange forteller om kongepytons som ikke spiste før etter 5-6 uker, og siden har de spist hver eneste gang. Ha tålmodighet! Tvangsfôring skal aldri gjøres på egenhånd de første gangene, dette skal vises og læres bort av kyndige hender som vet hva de gjør. Det er så mye som kan gå katastrofalt galt dersom man ikke vet hva man gjør, så vennligst ikke gjør dette på egenhånd etter å ha sett en tutorial på YouTube.

Dersom du har en slange som spiser hver gang uten problemer, så kan du ta stor glede i det faktum at slangen trives godt hos deg!

 

Spørsmål?

Dersom du har noen spørsmål utifra hva som er skrevet her, eller om ting vi ikke har nevnt, så er vi svært behjelpelige med det. Ingen spørsmål er dumme, så send oss gjerne en melding på Facebook!

Les mer